Türkü Notaları

Leylim Ley Türküsü Notaları ve Sözleri

Bu yazımızda sözleri Sabahattin Ali’ye, bestesi ise Zülfü Livaneli’ye ait olan Leylim Ley türküsünün ortaya çıkış hikayesine ve kolay do re mi notalarına yer vereceğiz. Bu eşsiz eser pek çok sanatçımız tarafından seslendirilmiştir. İbrahim Tatlıses, Zara, Edip Akbayram, Zerrin Özer, Özdemir Erdoğan ve Leman Sam gibi usta isimler bunlardan bazılarıdır.

Leylim Ley Türküsünün Hikâyesi

Zülfü Livaneli’nin 1975 tarihinde çıkarmış olduğu “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” albümünde yer alan bir türküdür ve bestesi de yine Zülfü Livaneli’ye aittir.  İşte bundan dolayı Livaneli ile özdeşleşen Leylim Ley türküsünün geçmişi aslında çok daha eskiye dayanmaktadır. Öyle ki 1937 yılında Sabahattin Ali’ye ait olan Ses adlı hikaye kitabında başlar bu türkünün yolculuğu. Türkü, yazarın hikâye kitabıyla aynı isme sahip olan öyküsünde yer almaktadır.

Hikâyenin esas kahramanı Sivaslı Ali’dir. İki arkadaşın yolu bir gün Konya’ya düşer. Konya’da araçları bozulunca durmak zorunda kalırlar. Şoförleri aracın tamiriyle uğraşırken iki arkadaş da araçtan inip dışarıda vakit geçirmeye başlarlar. O sırada bir yol amelesi olan Sivaslı Ali’nin sesini duyarlar, güzel sesiyle bir türkü söylemektedir. İşte o türkü, Leylim Ley’dir. Yazar ve arkadaşı Sivaslı Ali’nin sesinden o kadar etkilenirler ki sesiyle adeta mest olurlar ve dinlemeye devam ederler. Yazar ve arkadaşı Sivaslı Ali’yi daha iyi tanımak ve onun gibi bir yeteneği ellerinden kaçırmak istemezler. Yolları birbirlerinden ayrılsa da Sivaslı Ali’yi ve onun eşsiz sesini asla unutamazlar. Bir şekilde onu Ankara’ya getirtip böylesine harikulade yeteneğin keşfedilmesini, Ali’nin ünlü bir opera sanatçısı olarak sayısız konserler vermesini sağlamak isterler. Bu emellerini zor da olsa bir şekilde gerçekleştirirler ve Sivaslı Ali’yi bulup Ankara’ya çağırırlar.

İki arkadaşın çabalarıyla Ali nihayet Ankara’ya gelir, onların yönlendirmesi ile müzik mektebine gider. Hatta Ali önemli müzisyenlerin karşısına eski sazıyla çıkmamak için kendine yeni bir saz bile almıştır. Müzik mektebine ulaşınca bir sınava girer, çeşitli milletlerden bazı müzisyenlere karşı alır eline sazını, söyler türküsünü. Sesi her zamanki gibi güzel olsa da usta müzisyenleri etkilemek için yeterli olmaz. Hayatında ilk defa gördüğü piyanodan çıkan notalara uygun sesler çıkarmayı da başaramayınca Ali, kendisinden çok daha eğitimli insanların gölgesinde kalır. Ve sonra bir köşede unutulur. Yazar ve arkadaşı bu durum üzerine çok üzülür ve Ali’ye karşı oldukça mahcup olurlar. Oysa ne büyük hayallere kapılmışlar ve Ali’yi ta Konya’dan Ankara’ya getirtmek için uğraşmışlardı. Fakat onlardan daha mahcup olan birisi daha vardı. Ali, o odada bir türlü sesini bulamadığı için özürler diler ve ardından habersizce Ankara’dan ayrılır.

Leylim Ley Türküsünün Şarkı Sözleri

Sabahattin Ali’nin Ses adlı hikâyesinde geçen ve Sivaslı Ali’nin acıklı serüveninin kaynağı olan türkünün sözleri Sabahattin Ali’ye, bestesi ise Zülfü Livaneli’ye aittir. Türkünün sözleri 3 dörtlükten oluşmaktadır. Zülfü Livaneli, hikâyeyi okuduğunda türkünün sözlerinden çok etkilendiğini ve bunun üzerine türküyü bestelemeye karar verdiğini söylemiştir.

Leylim Ley türküsünün sözleri şu şekildedir:

Döndüm Daldan Kopan Kuru Yaprağa Leylim Ley

Seher Yeli Dağıt Beni Kır Beni Leylim Ley

Götür Tozlarımı Burdan Uzağa Leylim Ley

Yarin Çıplak Ayağına Sür Beni

Leylim Ley Leylim Ley Leylim Ley

 

Ayın şavkı Vurur Sazım Üstüne Leylim Ley

Söz Söyleyen Yoktur Sözüm Üstüne Leylim Ley

Gel Ey Hilal Kaşlım Dizim Üstüne Leylim Ley

Ay Bir Yandan Sen Bir Yandan Sar Beni

Leylim Ley Leylim Ley Leylim Ley

 

Yedi Yıldır Uğramadım Yurduma Leylim Ley

Dert Ortağı Aramadım Derdime Leylim Ley

Geleceksin Bir Gün Düşüp Ardıma Leylim Ley

Kula Değil Yüreğine Sor Beni

Leylim Ley Leylim Ley Leylim Ley

Leylim Ley Türküsünün Kolay Do Re Mi Notaları

Bu başlık altında Leylim Ley türküsünün kolay do re mi notalarına yer verilmiştir. Eser, birbirini tekrar eden ritmik yapılardan oluşması bakımından aslında çalması oldukça kolaydır. Sizler de eğer bu türküyü doğru ve en iyi şekilde çalmak isterseniz notalara göz atabilirsiniz. Notaları flüt, saz, bağlama gitar, melodika, gibi müzik aletlerinizle icra edebilirsiniz.

Leylim Ley kolay do re mi notaları:

Si la la la si la la la si la la la si la la la

re mi mi mi mi mi mi re re re re do re mi re re re re re re mi re do

re mi mi re re si la la la si la la la do do do do do do do do do do si la sol

si do re si do si si la sol la si si la la si la la la si la la la

la la si si la si la si la si do si la sol la si la la si la la la si la la la

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu